Benartärsjukdom- en hjärtefråga

Har du ont i benen och misstänker benartärsjukdom? Gör vårt självtest!

Svara på korta frågor och se om du kan löpa risk för benartärsjukdom. 

Gör testet nu
Alt tag
Alt tag

Missa inga frågor hos läkaren

Ont i benen, speciellt när du rör på dig? Det kan bero på benartärsjukdom. Prata med din läkare om behandling. Förbered dig inför samtalet med hjälp av checklistan.

Alt tag

Vad är benartärsjukdom?

Benartärsjukdom är vanligt och innebär att du har kärlkramp i benen. Kärlkrampen beror oftast på åderförkalkning som gör blodkärlen trängre. Förträngningarna gör det svårare för blodet att passera.

Alt tag

Bensmärta och hjärta

Det är viktigt att behandla benartärsjukdom. Åderförkalkning som är den vanliga grundorsaken, drabbar nämligen i olika grad hela artärsystemet. Då ökar risken för framtida hjärt-kärlhändelser, särskilt om du samtidigt har kärlkramp eller tidigare haft en hjärtinfarkt eller stroke.

Alt tag

Vanliga symtom

Det kan göra ont att ha benartärsjukdom. Vid claudicatio intermittens är smärtan krampliknande och uppstår framförallt när du rör på dig. En stunds vila brukar hjälpa, men när du på nytt anstränger dig kommer den tillbaka. Symtomen varierar beroende på vilken typ av benartärsjukdom du har.

Alt tag

Gångövningar som minskar besvären

Enkla gångövningar kan hjälpa dig att minska smärtan och gå längre. Genom att gångträna kan även det allmänna måendet och konditionen förbättras.

Vi sätter fingret på benartärsjukdom.

Med rätt behandling lindras besvären och risken för hjärt-kärlhändelse minskar.

Vi sätter fingret på benartärsjukdom

YYMMDD Author/Uploaded by

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.