P-piller eller hormonspiral?
Vad ska man välja?
Både p-piller och hormonspiral har ett högt graviditetsskydd
Både p-piller och hormonspiral har ett högt graviditetsskydd, 99%, vid perfekt användning.
Tyvärr är vi människor inte perfekta och glömmer p-piller vilket gör att vid typisk användning är det 90/1000 användare och år som blir gravida vid användning av p-piller medan endast 2/1000 om hormonspiral används.1
Det beror på att en spiral sitter där den sitter och kan inte glömmas.
P-piller finns i 2 varianter. De flesta p-piller är kombinerade och innehåller både östrogen och gulkroppshormon.
Det finns även de som enbart innehåller gulkroppshormon i högre respektive lägre dos. Hormonspiraler innehåller endast gulkroppshormon i 3 olika doser.
Östrogen är kvinnans “må-bra-hormon" och påverkar bl.a. hud, hår, slemhinnor, blödning etc. Preventivmedel som har en systemisk effekt har som verkningsmekanism att hämma ovulationen och det kroppsegna östrogenet minskar då.
Hormonspiral har oftast ingen påverkan på ovulationen eller det kroppsegna östrogenet.
P-piller utvecklades i början på 1960-talet och har funnits i Sverige sedan 1964.
Hormonspiral är en nyare produkt som utvecklades av en gynekolog i Finland och lanserades första gången i Sverige 1992.
Östrogen är det hormon som i sällsynta fall, kan ge en ökad risk för blodproppar.
Det syntetiskt framställda östrogenet är mer potent (starkare) än det vi har naturligt i kroppen. Det gör att syntetiskt östrogen har en negativ påverkan på vår inre och yttre miljö (bl.a. övergödning av vattendrag).2
Hormonspiral kan därför i den aspekten betraktas vara ett miljövänligare alternativ, då den inte innehåller östrogen.
Barnmorskor får förskriva preventivmedel till de utan riskfaktorer.
Övervikt är en riskfaktor och de som är överviktiga och har ett BMI ≥ 30 kan endast få kombinerade preventivmedel utskrivet av en läkare eller efter att barnmorska rådgjort med läkare.
En hormonspiral kan användas av i princip alla, oavsett BMI. Den innehåller inte östrogen och verkar i huvudsak lokalt i livmodern.
Hormonet levonorgestrel förhindrar fertilisering och gör att endometriet trycks ned så att en graviditet inte kan fästa.
Hormonspiraler är lämpliga för användare i alla åldrar, oavsett om man fött barn eller ej. Det finns studier på så unga som 12 år som fått hormonspiral.3
Barnmorskor får inte nyförskriva kombinerade p-piller till de >40 år, utan att ha rådgjort med läkare, då åldern i sig är en riskfaktor.4
Under 5 år ska en man komma ihåg sitt p-piller alla 1826 dagar. Troligen glömmer alla att ta sitt p-piller någon gång. Då kan det vara betydligt enklare att få en hormonspiral insatt som endast ska kommas ihåg vid byte, var 3, 5 eller 8 år.
En studie visar att av alla olika preventivmetoder var det spiral och implantat användarna var mest nöjda med. Mindre nöjda var de med p-piller, p-plåster och p-ring.5
De flesta användare får en mindre mensblödning med p-piller. Med hormonspiral blöder de flesta mindre och mer sällan.
Hormonspiral kan sitta i upp till 3, 5 eller 8 år och kan vara ett billigare alternativ om man även beaktar kostnad för bindor och tamponger.
För de med menorragi som kräver medicinsk behandling är den högdoserade hormonspiralen ett förstahandsval. När mensblödningen minskas så innebär det även att risken för anemi reduceras.
Hormonspiral kan sitta i upp till 3, 5 eller 8 år, beroende på vilken man väljer. Vid p-pilleranvändning behövs blodtrycksmätning och ett nytt recept, minst 1 ggr/år.
FAKTA: Äldre användare är minst fertila men använder de mest effektiva preventivmedlen medan yngre, som är mest fertila, använder de med mindre graviditetsskydd.6 Det borde vara tvärtom!