Lär dig att upptäcka tidiga tecken på åldersrelaterad makuladegeneration (AMD)

Upptäck hur Anita tidigt la märke till tecken på åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) och hur sjukdomen påverkar henne

Följ med i Anitas berättelse där hon har möjlighet att fortsätta med sin aktiva livsstil och samtidigt möta utmaningar med AMD. Ta del av värdefulla tips och insikter för att skydda din syn och söka hjälp i tid. Läs hennes historia nedan.

Visste du att du enkelt kan testa synen och upptäcka krokiga linjer i hemmet genom att titta på förslagsvis kakelplattorna i badrummet eller en flaggstång?

Vi har tagit fram en kort video nedan som visar hur du kan göra. Har du symtom? Sök hjälp i tid.

Anitas historia

Anita är en aktiv 75 åring som tycker om trädgårdsarbete, vistas ute i naturen och tillbringa tid med vänner och familj. 

Nyligen blev Anita uppmärksam på att hon inte såg lika bra som tidigare. När hon var ute i skogen snubblade hon ofta och när hon skulle läsa för barnbarnen blev det plötsligt svårt att se bokstäverna. I början brydde hon sig inte så mycket, utan tänkte att det var något som kom med åldern. Men då ansikten blev suddiga och linjer som egentligen skulle vara raka blev krokiga insåg hon att det var något som inte stämde.

Efter ett besök hos optikern blev Anita remitterad till en ögonläkare. Hon fick då beskedet att hon hade åldersförändringar i gula fläcken, även kallad åldersrelated makuladegeneration, AMD. AMD är den vanligaste orsaken till synnedsättning hos personer över 50 år i västvärlden.  Anita visade sig ha den allvarligare, våta formen. Krokiga linjer och suddig skarpsyn beror då på svullnad i gula fläcken och det blir svårare att läsa och se små detaljer. 

Naturligtvis blev Anita orolig för hur detta skulle påverka hennes vardag och aktiva livsstil. Som tur var förklarade hennes ögonläkare att eftersom sjukdomen upptäcktes tidigt kan den följas upp och behandlas.

Video title

YYMMDD Author/Uploaded by

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.